POESIENS HUS Anbefaler
12. januar 2018

POESIENS HUS ANBEFALER

Parasitsonetterne
Martin Larsen

parasitsonetterne_web

Af Kirsten Vestergaard Mikkelsen

I Parasitsonetterne går Martin Larsen bagom systemdigtningen og beskriver et underliggende maskineri. Ved at dykke ned i Inger Christensens vidunderlige sonetter i Sommerfugledalen, undersøges sonetten som en overflade, hvorunder der er en kompleks og kaotisk masse af mønstre og strukturer. Gennem bogen viser Larsen de systematiske sammenhænge i Christensens sonetter, hvor strukturer gentager sig på flere niveauer i form af mønstre af lyde og ord. I min læsning af bogen har jeg en oplevelse af at befinde mig i systemdigtningens kontroltårn, hvilket gør mig opmærksom på, hvordan det vrimler med mønstre, når jeg først begynder at lede efter dem. En opdagelse, der gennem bogen er med til at illustrere den individuelle forestillingsevnes begrænsning, fordi systemernes kompleksitet er besværlige at rumme i bevidstheden.

Martin Larsen viser via en omorganisering af Christensens sonetter, hvordan flere tekster gemmer sig i den enkelte teksts struktur. I omorganiseringen af sonetterne omdannes Christensens sonetter med Larsens egne ord til en katalogform, der er registrerende og ordnende fremfor sansende. Larsens mutation af Sommerfugledalen i Parasitsonetterne er ikke et forsøg på at gøre sonetterne smukkere, men at vise og påpege strukturer i poesiens systemer:

”Hvad jeg er ude på, er ikke at skrive gode digte, som vi allerede kender dem, men at beskrive netværksstrukturer mellem digte og afsløre og vise skønheden i disse.”

Parasitsonetterne viser en fascinationen for den kaotiske kompleksitet af strukturer og systemer, der findes i en grundlæggende ulæselig verden. I sin illustration af systemer og strukturer mellem digte beskriver Parasitsonetterne et poetisk netværk, der skildrer poesiens parasitiske natur. Et netværk, der viser, hvordan et digt altid nærer sig ved andre digte og dermed er forbundet i et poetisk system.

Parasitsonetterne, Martin Larsen
Gyldendal, 2017

Flere anbefalinger

ParasitsonetterneMartin Larsen

FamiliedigteKarl-Emil Heiberg

EnddaMaël Guesdon

Kast himlen i havetTheresa Salomonsen

AntidigteNicanor Parra

Hvis en andenSigurd Buch Kristensen

Tropisk blodKristoffer Vhre Knattrup

Frugt og grønne sagerShekufe Tadayoni Heiberg

Enogfyrre tingCarsten René Nielsen

SøndagslandSissal Kampmann

Et alfabetMy Eliasson

Det tager lidt tid at gå bortVibeke Pilar Carstensen

WatashiShuntaro Tanikawa

En stamtavlePatrick Modiano

Broer af sultne ord Jóanes Nielsen

Kviksølv DagdrømTommy Heisz

POESIENS HUS

Den Frie Udstillingsbygningen
Oslo Plads 1, 2100 København Ø

Daglig leder
Rikke Oberlin Flarup
(+45) 71 95 75 44
rof@poesienshus.dk

Foreningen POESIENS HUS er drevet med støtte fra:
Statens Kunstfond og Københavns Kommune