POESIENS HUS Anbefaler
29. September 2017

POESIENS HUS ANBEFALER

Et alfabet
My Eliasson

my

AF JOACHIM FRIIS

Systemdigtningen har en lang tradition i dansk litteratur, med mere og mindre vellykkede eksempler. Det er denne tradition, der som det første dukker op i min erindring, idet jeg begynder at læse My Eliassons debutværk Et alfabet. Her altså særligt alfabet-systemdigtningens tradition. Efter min mening fornemst præsenteret af Inger Christensens digtsamling med næsten identisk titel, ”Alfabet” fra 1981. Eliasson udforsker denne tradition i sine digte, der straks bringer mig til abrikostræerne, cikaderne og alt det andet der findes, inden jeg overhovedet har læst første digt færdigt.

Til forskel fra Christensens digte er det i Eliassons 29 af slagsen ikke kun navneordene, men simpelthen alle ord, der skal have samme startbogstav fra det danske alfabet. Digtene følger heller ikke som Christensens, naturens organiske udformning med fibonacci-talrækker, forgængelighed, liv, dyr og planter. Knap så store horisonter bliver slået op og vi får både kortere og mere hverdagslige associationsrækker fra Eliasson i et sammensurium af tanker, der ikke har nogen egentlig rød tråd, men mere er små sprogeksperimenter, der strækker sig fra det finurligt morsomme, drillende, kiksede: Kähler kællingerne // Kæler kussen // Kom kærligt // Keramik – til det forsøgsfuldt samfundskritiske om evigt effektiviserende kapitalismemekanismer (så kritisk som formatet nu kan bære det): Systemets slaver // Skaber svindlernes succes // Samtidigt synger staten // SMIL SVIN SMIL.

Digtene er lette i deres udtryk og indhold, de er legende i deres ordspil og billedrækker og de åbner op for følelsesmæssige rum, der både kan være humoristiske, alvorlige og vrede, og frem for alt helt nede på jorden. Digte der kan minde om ærlig erkendelseslitteratur fra 70’erne pakket ind i krydsordsformat: Løn: // Lørdagskylling // Lørdagslotto // Lørdagsslik //Lørdagsunderholdning // Lørdagsfortvivlelse. På samme tid ambitiøs og letlæst systemdebut.

Et alfabet, My Eliasson,
Forlaget Politisk revy 2015

Flere anbefalinger

BindevævHedvig Skjerdingstad

ParasitsonetterneMartin Larsen

FamiliedigteKarl-Emil Heiberg

EnddaMaël Guesdon

Kast himlen i havetTheresa Salomonsen

AntidigteNicanor Parra

Hvis en andenSigurd Buch Kristensen

Tropisk blodKristoffer Vhre Knattrup

Frugt og grønne sagerShekufe Tadayoni Heiberg

Enogfyrre tingCarsten René Nielsen

SøndagslandSissal Kampmann

Et alfabetMy Eliasson

Det tager lidt tid at gå bortVibeke Pilar Carstensen

WatashiShuntaro Tanikawa

En stamtavlePatrick Modiano

Broer af sultne ord Jóanes Nielsen

Kviksølv DagdrømTommy Heisz

POESIENS HUS

Den Frie Udstillingsbygningen
Oslo Plads 1, 2100 København Ø

Daglig leder
Rikke Oberlin Flarup
(+45) 71 95 75 44
rof@poesienshus.dk

Foreningen POESIENS HUS er drevet med støtte fra:
Statens Kunstfond og Københavns Kommune